Onderstaande cursus is inmiddels begonnen en zit helemaal vol. U kunt zich al wel voor de cursus in 2025 opgeven. U komt dan op een lijst te staan en wij nemen dan tegen die tijd contact met u op.

ASTROFOTOGRAFIE VOOR BEGINNERS

Start dinsdag 9 januari 2024.

Astrofotografie is een vorm van fotografie waarbij men zich richt op het fotograferen van objecten aan de sterrenhemel. Voorbeelden hiervan zijn foto’s van de Melkweg, sterrenbeelden, de maan, planeten en zogenoemde “deepsky” objecten zoals sterrenstelsels. Meestal zijn deze objecten te lichtzwak om goed met het blote oog te zien. Door het maken van langer belichte opnames worden deze lichtzwakke objecten wel zichtbaar en komen er veel meer details van het object tevoorschijn. Astrofotografie is mogelijk met oude filmrolletjescamera’s, digitale camera’s, speciale astrocamera’s, maar ook met de mobiele telefoon.

De sterrenwacht organiseert daarom een cursus “astrofotografie voor beginners”. Cursusleiders zijn sterrenwacht medewerkers Martin Schoenmaker en Peter van Leuteren. Beide heren zijn geweldige astrofotografen en zijn ook online erg actief. Martin heeft een eigen Youtube kanaal: www.youtube.com/@KopLamp, foto’s van Peter kunt u vinden op zijn eigen website: www.petervanleuteren.nl.

Tijdens vier cursusavonden leert u de beginselen van astrofotografie zoals:

• Voorbereidingen van een goede astrofoto.

• Het maken van stersporen opnames, meteoor composities en timelapses.

• Volgen op de sterren en “stacking” van opnames.

• Introductie geavanceerde (bewerkings)technieken.

• Fotografie met meerdere soorten camera’s zowel eenvoudige als geavanceerd.

Elke cursus avond kent een praktijk onderdeel en een thuisopdracht waarvan de resultaten op de volgende cursusavond besproken kunnen worden. Na afloop van de cursus bent u in staat om uw eigen astrofoto te maken, al dan niet met een digitale camera en/of mobiele telefoon. 

De cursus vindt plaats op dinsdag 9, 16, 23 en 30 januari telkens van 20.00 – 22.00 uur.

De kosten bedragen € 60,- per persoon dit is inclusief koffie/thee.

Opgeven voor de cursus kan via onderstaand formulier. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op. .

Graag meld ik mij aan voor de cursus astrofotografie voor beginners.

Laat dit veld blanco

Print Friendly, PDF & Email