Bezoek Cosmos sterrenwacht

ASTRO THEATER

Hier tonen we u prachtige films op een groot scherm. Onze medewerkers vertonen ook regelmatig fraaie live gepresenteerde voorstellingen. De onderwerpen kunnen daarbij verschillen al gelang de wens van de bezoeker.  Bezoek Cosmos sterrenwacht zowel overdag als ’s avonds. 

PLANETARIUM

Kijk links, rechts, voor en boven u, u zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien. We laten u de mooiste sterrenbeelden zien, met de figuurtjes die daarbij horen. Misschien valt er nog wel een vallende ster. Een heel indrukwekkend onderdeel voor jong en oud.

OBSERVATORIUM

De sterrenwacht beschikt over een fraai observatorium met daarin één van de grootse computergestuurde telescopen van Nederland.

Overdag kunnen we met speciale zonnetelescopen de zon bekijken. 
Met de telescopen zien je o.a. zonnevlekken op het oppervlak van de zon. Zonnevlekken zijn plekken op de zon die vaak vele malen groter zijn dan de aarde. Verder zie je de spectaculaire zonnevlammen en protuberansen. Dit zijn enorme uitbarstingen op de zon. Protuberansen kunnen meer dan 75.000 km boven het oppervlak van de zon uitsteken.

’s Avonds zetten we op ons fraaie dakterras extra telescopen neer. Het uitzicht op het dakterras over de Twentse velden en de donkere hemel is fantastisch.


Klik hier voor het programma overdag.

Klik hier voor het programma ’s avonds.

Pauze in de foyer of op het terras

In de pauze kunt u even bijkomen van al dat moois in onze foyer of op het terras met een kopje koffie of iets anders.

Cosmos Sterrenwacht, voor jong en oud een belevenis op één van de donkerste en stilste plekjes van Nederland.

LET OP: Koop vooraf uw tickets! Tickets zijn ook te koop aan de kassa maar VOL = VOL.

Koop hier uw tickets.

We houden het graag donker.
Bij de sterrenwacht hoort donkerte. Dat is wat we zijn en wat we uitstralen. In en om Cosmos is het daarom tijdens het waarnemen van de sterrenhemel extra donker omdat overbodige verlichting uitgaat. Het kan zijn dat het licht in een aantal zalen ook uitgaat of gedempt wordt. Dim de lichten van uw auto bij aankomst en vertrek. Foto’s maken mag, maar gebruik geen flits in de donkere ruimtes en tijdens het waarnemen.


Lees hier ons lichtplan.

Print Friendly, PDF & Email