De Slinger van Lattrop

De slinger van Foucault werkt weer.

Onze “slinger van Foucault” doet het weer. Door de recente verbouwing was er tijdelijk geen plaats voor dit prachtige instrument. Maar nu staat hij gerenoveerd weer op een prominente plaats in het gebouw. Met deze slinger kun je de draaiing van de aarde aantonen.

Ontwerp van Jean Bernard Léon Foucault

De Franse fysicus Léon Foucault demonstreerde zijn slinger voor het eerst op 26 maart 1851, onder de koepel van het Panthéon in Parijs. De gebruikte slinger bestond uit een 28,3 kg zware bol hangend aan een 67 meter lang touw.

Het aardige van de slinger is dat het de draaiing van de aarde bewijst in een geheel afgesloten ruimte, zonder zicht op de zon en de sterren; het bewijs van de aardse draaiing wordt geleverd zonder astronomische waarnemingen. Belangrijker is dat de slinger bewijst dat de aarde roteert, terwijl men uit een blik op de sterren kan concluderen dat de hemelbol om de stilstaande aarde draait.

De Slinger van Piet

De Slinger van Lattrop, die in de sterrenwacht hangt, is een ontwerp van oud sterrenwacht medewerker Piet van der Hoeven. In 2001 bedacht en ontwerp hij de slinger. Piet is helaas overleden. Met de slinger herdenken we deze bijzondere man.

Print Friendly, PDF & Email