Kom kijken naar de zonsverduistering!

Op dinsdag 25 oktober is er in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. De Zon zal zich vanaf 11.08 uur verschuilen achter de Maan. De Maan schuift dan vanaf de Aarde gezien voor de Zon langs. Wij zien dit als een hap die uit de Zon wordt genomen en steeds groter wordt en 2 uur later aan de linkerkant zal verdwijnen, de verduistering is voorbij. Het is dus geen totale zonsverduistering, de zon verdwijnt voor 22% achter de Maan. Ondanks dat het geen totale zonsverduistering is, is deze gedeeltelijke zonsverduistering een spectaculair en zeldzaam verschijnsel. 

Cosmos beschikt over twee grote professionele zonnetelescopen. Met de telescopen kun je de verduistering prima zien maar ook de zonnevlekken op het oppervlak van de zon. Zonnevlekken zijn plekken op de zon die vaak vele malen groter zijn dan de aarde. Verder zie je de spectaculaire zonnevlammen en protuberansen. Dit zijn enorme uitbarstingen op de zon. Protuberansen kunnen meer dan 75.000 km boven het oppervlak van de zon uitsteken. 

In het Cosmos centrum kunt u deelnemen aan korte rondleidingen in het Astro Theater en het planetarium voor uitleg over de zonsverduistering en de actuele sterrenhemel.

De sterrenwacht is om 10.00 uur geopend. Koop vooraf uw tickets!