Bezoek de indrukwekkende voorstelling in het planetarium en kom naar de Zon kijken door speciale telescopen.

Bezoek het planetarium en krijg een fantastische voorstelling over de sterrenhemel te zien.

Kijk links, rechts, voor en boven u, u zit in de sterrenhemel! Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Het hele universum is hier te zien. We laten u de mooiste sterrenbeelden zien, met de figuurtjes die daarbij horen. Misschien valt er nog wel een vallende ster. Een heel indrukwekkend onderdeel voor jong en oud.

Overdag sterrenkijken? Bij helder weer kun je bij Cosmos onze eigen ster de zon bestuderen!

De sterrenwacht beschikt over twee grote professionele zonnetelescopen op een krachtige Planewave LM350 montering. Met de zonnetelescopen kunt u de zon op een veilige manier bekijken.

Door de 15 centimeter lenzenkijker zie je zonnevlekken op het oppervlak van de zon. Zonnevlekken zijn plekken op de zon die vaak vele malen groter zijn dan de aarde.

Met de 13 centimeter Lunt telescoop zie je de spectaculaire zonnevlammen en protuberansen. Dit zijn enorme uitbarstingen op de zon. Protuberansen kunnen meer dan 75.000 km boven het oppervlak van de zon uitsteken. De sterrenwacht is niet alleen een sterrenwacht maar ook een zonnewacht. Natuurlijk nemen we ook een kijkje in de grote koepel met één van de grootste telescopen van Nederland. 

Wil je nog meer weten? Speel dan in de zonnezaal de educatieve zonnegames. 

Print Friendly, PDF & Email