Zondag 2 juli: Landelijke zonnekijkdag bij de sterrenwacht

Op zondag 2 juli organiseert de sterrenwacht in het kader van de Landelijke Zonnekijkdag 2023 een interessant programma voor jong en oud.

Speciale lezing: de zonsverduistering die het weer beïnvloedt, een unieke ervaring. 

Iedereen die wel eens een totale zonsverduistering heeft gezien weet dat dit een bijzondere ervaring is. Toen echter in 1999 een totale verduistering in Europa kwam, was dat voor velen een uitgelezen kans om dit te kunnen beleven. Stefan Jak nam die kans waar en na goede voorbereidingen zocht hij een mooie plek in de totaliteits-zone, te Frankrijk. Ook maakte hij een plan om weer-metingen te doen tijdens deze eclips. Dat leverde interessante gegevens op, en prachtige beelden. 

Hij geeft daarom tijdens de zonnekijkdag een presentatie over dit boeiende onderwerp. Daarbij maakt hij ongetwijfeld nog een paar uitstapjes met beelden van de aparte (gedeeltelijke) zonsverduistering van 31 mei 2003. En van het poollicht dat in datzelfde jaar zeer uitbundig was.

Stefan geeft de lezing twee keer om 13.15 uur en 14.30 uur. De rest van het programma is doorlopend.

BEKIJK DE ZON VAN DICHTBIJ

Natuurlijk gaan we de Zon van dichtbij bekijken. De sterrenwacht beschikt over twee grote professionele zonnetelescopen. Door de 15 centimeter lenzenkijker zie je zonnevlekken op het oppervlak van de zon. Zonnevlekken zijn plekken op de zon die vaak vele malen groter zijn dan de Aarde. Met de 13 centimeter Lunt telescoop zie je de spectaculaire zonnevlammen en protuberansen. Dit zijn enorme uitbarstingen op de zon. Natuurlijk nemen we ook een kijkje in de grote koepel met één van de grootste telescopen van Nederland. 

Bezoek ook het planetarium en krijg een fantastische voorstelling over de sterrenhemel te zien. We laten u de mooiste sterrenbeelden zien, met de figuurtjes die daarbij horen. Misschien valt er nog wel een vallende ster. Een heel indrukwekkend onderdeel voor jong en oud. 

De lezingen starten om 13.15 uur en 14.30 uur. De rest van het programma is doorlopend. U kunt tickets kopen voor deze twee tijdstippen.

Koop vooraf uw tickets. 

Print Friendly, PDF & Email