VERVOLGCURSUS STERRENKUNDE 2025
Opgeven kan via het formulier onderaan deze pagina.

Wanneer?

Maandag 6 januari tot en met maandag 10 februari 2025. 

TIJDEN

Inloop met koffie of thee vanaf 19.00 uur.

Aanvang deel 1: 19.30 – 20.30 uur.
Pauze van 20.30 – 21.00 uur.
Deel 2: 21.00 – 22.00 uur.

KOSTEN

Kosten 95 euro voor 6 avonden.
Koffie of thee is bij het lesgeld inbegrepen.

PROGRAMMA

Avond 1, maandag 6 januari

• Oerknaltheorie: Het ontstaan van het universum.  

Tot in begin 1900 was alleen ons eigen sterrenstelsel  “De Melkweg” bekend. Allerlei latere ontdekkingen zoals sterrenstelsels buiten onze Melkweg, de relativiteitstheorie, het uitdijende heelal enzovoort, hebben geleid tot de huidige theorie van de “big bang”, de oerknal. We nemen U mee langs de ontdekkingen die tot de oerknal theorie hebben geleid.

Avond 1, maandag 6 januari.

Sterevolutie, neutronensterren en zwarte gaten. 

Sterren worden geboren, sterren vergaan. Dit gaat met veel dramatiek en gigantische krachten. In deze presentatie komt de levensloop van sterren voorbij. 

• Wat zijn neutronensterren?
• Hoe ontstaan zwarte gaten?

Avond 2, maandag 13 januari.

• Afstanden en snelheden in het heelal.

Geschiedenis van de zoektocht naar afstand aarde – zon.

Avond 2, maandag 13 januari.

• Zoektocht van de snelheid van het licht.

Al sinds de oudheid hebben wetenschappers zich afgevraagd hoe ver de verschillende hemellichamen van ons zonnestelsel verwijderd zijn van de aarde en of de lichtsnelheid eindig of oneindig is. De diverse pogingen antwoorden te vinden op die vragen worden besproken.

Avond 3, maandag 20 januari.

• Afstand meten in het heelal

• Geschiedenis en driehoeksmeting.

• Helderheidvergelijking – standaardkaarsen.

Toen de afstanden binnen het zonnestelsel eenmaal bekend waren ging de interesse uit naar de rest van het heelal. Stap voor stap werden de afstanden naar steeds verder staande objecten gevonden. De technieken die werden ontwikkeld om dat mogelijk te maken passeren de revue.

Avond 4, maandag 27 januari.

• Ruimtevaart

• Technieken en astronomische toepassingen. 

Behandeld worden aspecten als: 

• het raketprincipe, de meertrapsraket, voortstuwingssystemen, de lanceerfase, keplerbanen, satellieten in een baan om de aarde en vluchten van verkenners naar de planeten.

Verder wordt uitgebreid stilgestaan bij toekomstige bemande vluchten naar de planeet Mars waar op dit moment door meerdere partijen aan gewerkt wordt.

Avond 5, maandag 3 februari. 

•  Elektromagnetische straling en radiotelescopie.

Zonder dat we er ons van bewust zijn worden we er door omringd. Radio, TV, GSM, navigatie, magnetron, röntgen, allemaal maken ze gebruik van elektromagnetische straling. Welke ontdekkingen zijn er in het verleden gedaan en wat is de theorie achter deze elektromagnetische golven en wat doen we ermee?

Avond 5, maandag 3 ferbuari.

• Radiotelescopie.

Ook planeten, sterren, sterrenstelsels, nevels enzovoort zenden elektromagnetische golven/straling uit. Deze straling wordt in radiotelescopen “opgevangen” en omgezet in een voor ons zichtbaar plaatje. Dit heeft onze, door zichtbaar licht, “beperkte” kijk op het universum volledig veranderd. De belangrijkste ontdekkingen en radiotelescopen passeren de revue.

Avond 6, maandag 10 februari.

• Relativiteitstheorie. 

Albert Einstein is véél meer dan alleen E=mc2. Door zijn geniale denkwerk weten we nu dat we anders moeten kijken naar begrippen als tijd, lengte, massa en zelfs zwaartekracht! De cursusmodule behandelt aspecten van zowel de speciale als de algemene relativiteitstheorie, met een aantal sprekende voorbeelden ter verduidelijking!

U kunt zich via onderstaand formulier opgeven voor de cursus. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op.