Vrijdag 22 december

20.00 – 22.00 uur

Na afloop sterren kijken

Vrijdag 22 december

Lezing ster van Bethlehem.

Sterrenwacht medewerker Ben Cleine geeft op vrijdagavond 22 december een lezing over de ster van Bethlehem. In zijn lezing gaat hij in op de politieke en religieuze situatie in Palestina rond het begin van onze jaartelling, en de hemelverschijnselen die in die periode plaatsvinden.

In deel 1 van zijn lezing bespreekt hij de politieke situatie in Palestina in de tijd van Jezus. In die tijd, rond Jezus’ geboorte werd Palestina geregeerd door koning Herodes. Hij was geen Jood maar een Idumeër. Hij was een vazal-koning van het Romeinse bestuur. 

In deel 2 van zijn lezing gaat Cleine in op de hemelverschijnselen die in de periode rond de geboorte van Jezus plaatsvinden. In 7 voor Christus vindt er een drievoudige conjunctie van Jupiter en Saturnus plaats. Dit is een zeldzaam verschijnsel waarbij de twee planeten heel dicht bij elkaar komen. En dat driemaal binnen één jaar. Dat de “Ster” voor het eerst gezien werd vlak voor zonsopgang heeft in de astrologie de betekenis dat de bijbehorende boodschap voor alle volken geldt.

Cleine stelt dat de drievoudige conjunctie van Jupiter en Saturnus de meest waarschijnlijke verklaring is voor de ster van Bethlehem. De ster was volgens de astrologie een teken dat Jezus een koninklijk persoon was.

Halve maan
Sterrenwacht Cosmos Twente Lattrop Dinkelland

De lezing van Ben Cleine vindt plaats op vrijdagavond 22 december om 20.00 uur in de sterrenwacht. Na afloop is er een mogelijkheid om door de telescopen naar de Maan en de planeet Jupiter te kijken. 

Print Friendly, PDF & Email